Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Aracım Hararet Yaptı

Eklenme Tarihi:
24 Kasım 2023
Aracım Hararet Yaptı

Aracım Hararet Yaptı

Özellikle yaz aylarında sıklıkla karşılaşılan aracın hararet yapması durumu hakkında birçok sürücünün bilgisi kısıtlı. Sürücüler “Aracım hararet yaptı ne yapmalıyım?” sorusunu sık sık soruyor. Aracın hararet yapması sıkça karşılaşılan bir sorun ve sürüş güvenliğini tehlikeye atabiliyor.

Araç Neden Hararet Yapar?

Sıklıkla karşılaşılan bu durum karşısında panik yapmadan önce neden kaynaklandığına bakmak gerekir. Aracın hararet yapmasının ardında birçok neden olabilir.

  • Motor Isısının Yüksek Olması: Motorun aşırı ısınması sonucunda ilk karşılaşılan durumlardan biri hiç şüphesiz hararet sorunu. Bu durum daha sonrası için motorun soğutma sistemindeki sorunlar oluşmasına, termostat arızalarına ve soğutucu sıvıların yenilenmesine neden olabilir.
  • Yağ Seviyesini Azalması: Motorun pürüzsüz şekilde çalışması ve sıcaklıklarla başa çıkabilmesi için motor yağının ideal seviyelerde olması gerek. Düşük yağ seviyelerinde motor ısısı artacağı gibi hararet yapabilir.
  • Su Eksikliği: Su eksikliği, hararet sorununun diğer bir yaygın nedeni. Soğutma sıvısının tatlı bir kokusu bulunur. Bu koku sızıntı esnasında çıkıyorsa soğutma sıvısını direkt kontrol edin. Soğutma sistemi düzgün çalışmadığında veya sızıntılar meydana gelerek su eksikliği kaynaklı hararete neden olabilir. Tekrardan sıvı eklenmelerinde de üreticinin belirtmiş olduğu referans seviyelerde takviye yapmaya özen göstermek gerekir. Hatta eklerken yarı yarıya su ve antifiriz biçiminde aracınıza takviye yapabilirisiniz.
  • Kayışlar ve hortumlar: Soğutma suyu hortumları sızdırıyorsa, tıkanmış ya da kopmuş olabilir. Buna ek olarak motorda bulunan kayışlar aşınmış durumda ise motora hava ve soğutma suyu akışını sağlamada aksama yaşanmasına sebep olabilir. Bu durum da aniden motor hasarlarına yol açabilir.
  • Su Pompası Arızası: Motor boyunca dolanan su pompası arızası sebebi ile soğutma suyu veya birikinti sızabilir. Bu gibi durumlarda da motor kısmına yabancı cisimlerin girmemesi için hızlıca temizlik yapma faydalı olur.
  • Termostat arızası: Bir evdeki termostat gibi, bir arabada da motor sıcaklıklarını düzenlemek ve ölçümlemek için termostat bulunur. Bir termostat arızası sonucunda, soğutma sıvısının işlevselliği zarar görerek araç üreticisi tarafından tasarlanan biçimde akmaz ve sonucunda motoru tahrip edebilir.
  • Radyatör Sorunları: Radyatör ve radyatör fanları, soğutma sıvısı sıcaklıklarını düşürerek motordan gelen ısının düşmesini sağlarlar. Fanlarla ilgili oluşabilecek tüm sorunlarda radyatör yarım kapasite ile çalışarak uzaklaştırma kapasitesinde sorun yaşanabilir. Bu durumun devamlılığı da beklenmedik sıcaklık artışlarına dolayısıyla motorun hararet yapmasına neden olur.
  • Isıtıcı göbeği tıkalı: Motorun ısı eşanjörü ünitesi tıkanmış ya da başka bir sorun sebebi ile bloke hale gelmişse yine soğutma sıvısı akışı tehlikeye girer ve bunun da sonucunda araç motoru tahrip olarak aşırı ısınmaya başar, hararet yapar.

Hararet Yapan Araba İçin Ne Yapmak Lazım?

Araç hararet yaptı, dumanlar usul usul geliyor ve gel de kaportaya o sıcakta dokun. Peki bu durumda ne yapmak lazım? Sırası ile aşağıdaki adımları takip edin:

  1. Motoru Durdurun: Hemen aracınızı güvenli bir yere park ederek motoru kapatın. Motorun çalışması, daha fazla ısınmasına dolayısıyla aracın daha fazla hararet yapmasına neden olabilir. Aracınızda bu tip bir sorun olduğunu fark eder etmez yapılacak en doğru şey, aracı güvenli ve temiz bir alana çekmek olmalı. Güvenliden kasıt aracın daha fazla zarar uğramayacağı bir konuma geçmek ve araç kontağını kapat olur. Araç aşırı ısınıyorsa ve hararet boyutu oldukça fazla ise motoru potansiyel olarak hasar görmüş biçimde ele almak en sağlıklı yaklaşım olur. Bu tip bir motorla yola devam etmek motorda belki de geri dönüşü zor hasarlara neden olabilir. Güvenli alanda duramayacağınız bir senaryonun içerisindeyseniz yapmanız gereken şey aracı yavaşça hareket ettirerek araçtaki doğal soğutmaya yardımcı olamaya çalışmak. Bunun için motorun etrafında sürekli bir hava akışı yaratmak faydalı olabilir. Fakat aracınızı öylece motor çalışır halde hareketsiz bırakmak sorunu çözmez hatta daha da kötüleştirebilir.
  2. Tüm camları açın: Amaç mümkün olduğunca fazla hava sirkülasyonu yaratıp aracın ısısını düşürmek olmalıdır. Bunun için mümkün olduğunca çok sayıda camı açmanız yararlı olur.
  3. Kaputu Açın: Kaputu açarak motorun ısısını yaymasına, daha çok hava akışına maruz kalmasına izin verin. Ancak, bu işlemi dikkatli bir şekilde yapmak gerekir, çünkü motor parçaları dahil tüm kaput altında yüksek ısı bulunabilir, temas edilecek ise doğru ekipman kullanmak gerekir.
  4. Soğuma İşlemine Başlayın: Aracınızın soğumasını bekleyin. Soğuma sürecini hızlandırmak için radyatör fanlarını kontrol edin ve gerektiğinde soğutucu sıvı takviyesi yapın.
  5. Yardım Çağırmaktan Çekinmeyin: Eğer bağlı olduğunuz sigorta kurumunda veya aracın garanti koşullarında yol yardımı gibi seçenekler var ise bunlardan yararlanın. Konumunuza gelecek çekiciyle aracınızı yetkili servise götürerek sorunlar daha da büyümeden müdahale edilmesini sağlayabilirsiniz.

Hararet Yapan Aracın Kaputu Açılır Mı?

Evet, aracınızın hararet yaptığında kaputu açmak önemlidir. Kaputun altındaki ısının düşmesi adına yapılması önerilir. Ancak, bu işlemi dikkatli bir şekilde yapmak gerekirken temas edilen noktalara dikkat etmeli, özellikle sıcak motor parçalarına temas etmekten kaçınmalısınız.

Hararet Yapan Araç Nasıl Soğutulur?

Aracınızın hararetini soğutmak için kaputunuzu açmanın ardından aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • Radyatör kapağını hemen açmayın, bekleyin radyatör fanlarını kontrol edin.
  • Soğutucu sıvı seviyesini kontrol edin ve eksikse ekleyin.
  • Su takviyesinin ardından aracı yeniden çalıştırarak verilen suyun motorda devir daim etmesini sağlayın.
  • Hararet seviyesi düşene kadar kaputu açık tutun ve ısının düşmesine hava akımı ile destek yapın.
  • Hararet seviyesi düştükten sonra en yakın servise giderek motor kontrolü yaptırın ve hararet sonucu motorda bir sorun olmadığına emin olun.

Hararet Yapan Araba Çalıştırılır Mı?

Hararet yapan bir aracı hemen çalıştırmak, motorun daha fazla ısınmasına neden olur. Bu nedenle, motorun soğumasını yukarıdaki bahsettiğimiz adımları yaparak beklemek daha güvenli bir seçenek olur. Bu esnada kaputu açıp soğutma sıvısını ekleyerek soğumasına katkıda bulunabilirsiniz.

Araç Hararet Yapınca Hemen Conta Yanar Mı?

Hararet yapan bir aracın conta yanma sorunu hemen ortaya çıkmasa da durum daha ciddi arızalara yol açabilir. Bu sebeple bu tip sorunlarını ciddiye alarak hareket etmeli ve titizlikle yaklaşmalıyız. Gerektiğinde uzman bir servise danışmak da gerekebilir.

Hararet Yapan Araç Kullanmaya Devam Edilir Mi?

Hararet yapan bir aracı kullanmaya devam etmek, daha ciddi motor hasarlarına neden olabilir. Bu nedenle, aracınızın soğumasını beklemek ve hararet sorununu giderdikten sonra sürüşe devam etmek en güvenli yaklaşım. Eğer sürüş devam ettirilir ise araç üzerinde çok ciddi sorunlar gözlemlenebilir hatta motor kullanılamaz hale gelebilir.

Aracın bakımlarını düzenli olarak yaptırmak, hararet sorunlarını önlemek için en iyi önlem. Eğer hararet sorunları sık sık tekrarlıyorsa, ciddi bir sorun olduğundan şüpheleniyorsanız, uzman bir teknik servise danışmanız gerekir.

Hararet Yapan Araba Su Eksiltir Mi?

Hararet esnasında su aşırı ısıya maruz kalır ve buharlaşabilir. Bu sebeple; evet, hararet yapan bir araç su eksiltme eğiliminde olabilir. Bu nedenle, su seviyesini düzenli olarak kontrol etmek ve eksiklikleri hemen doldurmak aracın hararet yapmaması için iyi bir önlem olabilir.

İçerikte değinilen bilgilere ve uyarılara dikkat ederek, aracınızın hararet sorunlarıyla başa çıkabilir ve potansiyel hasarları önleyebilirsiniz. Aracınızın bakımını düzenli olarak yaptırmak, hararet sorunlarını minimize etmek için önemli olduğu gibi bilgi sahibi olarak araca yaklaşmak aracınızın ömrünü de uzatır. Anlık sorunların çözüm veya “azaltıcı müdahalelerini” bilmek aracınızın ve sizin konforunuzu korur.

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023

Aracım Hararet Yaptı

Eklenme Tarihi:
24 Kasım 2023
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023