Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz
Çevre dostu ulaşım seçenekleri her geçen gün daha popüler hale gelirken, en küçük elektrikli arabalar, şehir içi ulaşımda ideal bir çözüm sunuyor. Hem kompakt hem de çevre dostu olan bu araçlar, şehir trafiğinde manevra kabiliyeti ile mobiliteyi tavana çıkarırken düşük yakıt ve bakım maliyetleri ile de sürücünün cebini rahatlatıyor. İşte, en küçük elektrikli arabalar hakkında daha fazla bilgi:
Şehir içi ulaşımın vazgeçilmez bir parçası olan Renault, çıkartmış olduğu mobilin de mobili denilebilecek Twizy E-Tech, alışılmışın dışında boyutu ve çevre dostu özellikleriyle ön plana çıkıyor. 13 kW(17 hp) gücündeki elektrik motoru ile 80 km/s maksimum hıza ulaşıyor. Özellikle şehir trafiğinde rahatça manevra yapabilmeniz için ideal olan araç 16 yaşında alınabilen B1 ehliyeti ile kullanılabilir sınıfta. Bu sayede çocuklarınızın ilk aracı konumunda da olabiliyor.
Renault Twizy, pratik ve minimalist bir tasarıma sahip ve alışılagelmiş bir otomobil gibi iç tasarıma sahip değil. Tek koltuğa sahip olan araç ile şehir trafiğinde park etme gibi bir sorun da pek olmuyor. Bu tasarımı sayesinde sıkışık şehir trafiğinde hareket edebilir ve dar park alanlarına dahi aracınızı sığdırabilirsiniz.
Twizy'nin içerisinde standart bir prizden 3,5 saat içinde tam şarj olabilen 6.1kWH kapasitesindeki bir bataryaya sahip. Bu batarya, 100 km menzil sunarak günlük şehir içi kullanım yeterli bir performans gösterebiliyor. Şehir dışı için ise pek de ideal olmadığını eklemek gerek. Menzilinin düşük olmasının yanında düşük maksimum hızı da aracın uzun yollarda daha uzun süreler geçirmesine sebep olabilir.
Küçük, tarz ve modern denildiğinde akla gelen ilk araçlardan hangi yakıt tipi olursa olsun Mini markası tarafından üretilen Cooper altındaki araçlar diyebiliriz. Bunlardan biri olan Mini Cooper SE, mobil ve eğlenceli bir sürüş deneyimi sunan bir araç olarak dikkat çekiyor. Cooper SE, Mini markasının eğlenceli ve göze hoş gelen “tatlı” araç geleneğini elektrikli dünyaya taşıyor. Bu araç, hem stil hem de sürüş keyfi arayanlar için mükemmel bir seçenek demek yanlış olmaz.
Mini Cooper SE'nin gücü asfaltta yansıttığı gücü 135 kW (184 PS) gücündeki elektrik motorundan geliyor. Bu motor, 0’dan 100 km/s hıza 7.3 saniyede ulaşan bir güce sahip ve maksimum 150 km/s hıza ulaşabiliyor. Karizmatik ve şeker dış yapısına ek olarak çevik olan araç şehir içi ulaşımda son derece pratik ve lüks bir seçenek.
Araç, 32,6 kWh'lik bataryasıyla donatılan araç tam şarj ile ideal şartlarda 275 km menzil sunuyor. Bu menzil, günlük şehir içi seyahatler için olmakla birlikte şartlar ve havanın değişimi ile sunulan menzil de değişebiliyor. Type2 şarj ile tam dolum şarja sadece 3 saat 15 dakikada ulaşan araç, hızlı şarj özelliği ile 30 dakikada 130 km menzil için şarj edilebiliyor.
Smart EQ, şehir içi ulaşım için optimize edilmiş bir elektrikli araçtır. 60 kW (82 HP) gücündeki bir elektrik motoruna sahip olan araç 0’dan 100 km/s hıza 11,6 saniyede ulaşıyor ve ulaşılabileceği maksimum hız da 130 km/s. %80 şarjı sadece 45 dakika sürerken, 17.6 kWh kapasiteli bataryasıyla maksimum 160 km menzil sunan araç hava ve kullanıma bağlı olarak farklı menziller de sunabiliyor. Smart EQ, dar sokaklarda kolay manevra yapabilme olanağına sürücüye vaat eden, ekonomik bir araçken ve küçük boyutlarıyla şehir içi kullanım için de oldukça ideal.
Renault Zoe E-Tech, elektrikli araç dünyasında şehir içi ulaşım için ekonomik ve karizmatik bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. 80 kW gücündeki elektrik motoruna sahip araç 0’dan 100 km/s hıza sadece 9,5 saniyede ulaşırken azami hızı 135 km/s. Ayrıca, hızlı şarj ile sadece 1 saat 5 dakikada veya alternatif akım (AC) şarj ile 2 saat 15 dakikada tam şarj edilebiliyor bu da şarj işlemini hızlı ve kolay bir hale getiriyor.
Renault Zoe E-Tech, 52 kWh'lik bataryaya sahip boyutuna göre tam donanımlı bir araç çünkü başlı başına tam 395 km menzil sunuyor. Bu menzil, günlük şehir içi seyahatler için oldukça yeterli olup, sizi uzun yolculuklarda da mahcup etmez. Ayrıca, %80 şarjı sadece50 kW hızlı şarj ile 65 dakikada, 22kW şarj istasyonlarından ise 135 dakikada sağlıyor.
Geniş iç mekanı ve modern tasarım çizgileri Renault Zoe'yi şehir kullanımda karizmatik bir seçenek haline getiriyor. Araç, sürücülerin ve yolcuların konforunu düşünerek tasarlandığını her bir zerresi ile ortaya koyuyor. Sadece yolcuları düşünmekle kalmayan araç yakıt tipi ile de çevre dostu bir ulaşım çözümü biçimini alarak şehir içi trafiğin karmaşıklığını hafifleten bir konumda. Renault Zoe E-Tech, hem sürdürülebilir ulaşımı hem de şehir yaşamının keyfini çıkarmayı amaçlayanlar için ideal bir tercih.
Mobilite, modernite, lüks, ekonomi ve sürdürülebilirlik hepsi bu pakette. Peugeot tarafından yeni piyasaya sürülen e-208 gerek sunduğu özellikler gerek ise görünüşü ile beraber oldukça sevilen modeller arasına girdi. İçerisinde 114 KW (158 HP) gücünde 260 Nm tork üreten motor bulunan araç, 0’dan 100 km/s hıza 9 saniyede çıkıyor. Aracın ulaşabildiği maksimum hız ise 150 km/s.
Peugeot e-208 içerisinde barındırdığı 54 kWh’lik batarya ile tamı tamına 410 km menzil sunan araç şehir içi kullanım için gerçekten biçilmiş kaftan. Araç %20’den %80 şarja hızlı şarj yardımı ile sadece 27 dakikada ulaşabiliyor.
Fiyatı ve özellikleri göz önünde olduğunda oldukça üst seviye bir ekonomi sınıfı araçtan bahsediyoruz. Bu araç ile şehir içerisindeki mobiliteye ek olarak aile bütçesine önemli oranda katkı sağlamak mümkün.
Ülkemizde en fazla satılan araçlar genel olarak Fiat çatısı altından çıkıyor. Elektrikli modellerden olan Fiat 500’e ülke genelinde de önemli bir ilgi görmüş durumda. İçerisinde bulunan 87 kW (118 ps) gücünde 220 Nm tork değerinde bir motora sahip. Araç 0’dan 100 km/s hıza 9 saniyede ulaşırken maksimum olarak 150 km/s hıza çıkabiliyor. Aracın ortalama menzili 320 km, şehir içi kullanımda menzili ise 430 km.
42 kWh bataryaya sahip araç 400 V mimariyle kullanıcılara sunuluyor. Şarj konusunda da sınıfındaki rakiplerine oranla güçlü durumda olan Fiat 500’e 85kW hızlı şarj istasyonlarında 35 dakikada 0’dan %80 şarja kadar dolum yapılıyor. Standart type2 istasyonlarda ise 4 saat 15 dakika içinde tam dolum gerçekleşiyor. Aracın 3 farklı tipi bulunurken boyutlarının ve renklerinin dışında bu araçlar arasında çok büyük performans farkları var. Bu tipler; Hatchback, 3+1 ve Cabrio’dur.
Güncel fiyatı, özellikleri, şehir içinde mükemmel bir mobilite sağlaması ile Citroen AMI oldukça fazla talep gören bir araç. Normal araç ehliyetine gerek olmadan 16 yaşında alınabilen B1 ehliyeti ile Citroen AMI kullanılabilir. Özellikle bu yönü ile bile birçok aile çocuklarına ilk araba olarak Citroen AMI’yi almayı tercih ediyor.
Öncelikle belirtmek gerek ki Citroen AMI için tam anlamı ile bir otomobil demek yanlış. Bunun temel sebebi ile kaputunun altındaki 6 Kw motor. Alışılanın aksine daha mobil araç olması, daha güçsüz bir motora sahip olması aracı sadece şehir içerisinde kullanılabilir kılıyor. Araç düşük motor değerleri sebebi ile saatte maksimum 45 km/s hıza kadar çıkabiliyor. Bu sebeple 0-100 arası hızlanma istatistiğinin bu araç için geçerli değil.
Araç batarya ve şarj konusunda da yine diğer araçlardan farklı bir yapıda. Evdeki standart bir 220v prizden 4 saatte şarj edilebilen araç 75 km menzil sunuyor. Ne yazık ki aracın CCS veya başka bir yapı ile hızlı şarj özelliği bulunmuyor.
Yazar : Çetaş