Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Şerit Takip Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar?

Eklenme Tarihi:
24 Ekim 2022
Şerit Takip Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar?

Şerit Takip Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar?

 

Son yıllarda piyasaya sürülen araçların tümünde gözlenen özelliklerden biri de şerit takip sistemidir. Sürüş güvenliğinin iyiden iyiye ön plana çıktığı şu günlerde birçok kullanıcının araç içerisinde dikkat ettiği ilk özellikler arasında yer almaktadır. Bu içerikte Şerit takip sistemi ne işe yarar, çalışması nasıl gerçekleşir gibi birçok soruya yanıt verilmektedir.

Şerit takip sistemi ne işe yarar?

 

En basit biçimde tanımlamak gerekir ise şerit takip sistemi; araç sürücüsünü uyaran, kimi araçlarda direksiyon kontrolüne de müdahale de bulunan bir güvenlik sistemidir. Kullanıcıları şerit ihlali yapması durumunda sesle veya titreşim yolu ile uyaran bir biçime de sahiptir.

Trafikte yer alan araç sayısının her geçen gün artması ile beraber artan trafik kazalarına yönelik önemli bir güvenlik önlemi niteliği taşır. Kullanıcıların dikkat dağınıklığını önlemek adına geliştirilen bu sistem güvenli ve konforlu bir yolculuk vaat etmektedir.

Şerit takip sistemi kimi yeni model araçlarda standart olarak kullanıcıya sunulurken kimi araçlarda da opsiyonel bir eklenti olarak yer almakta. Eğer mevcut araç paketlerinde şerit takip sistemi yer almıyor ise opsiyonel özelliklere göz gezdirmekte fayda olabilir.

Şerit takip sistemi nasıl çalışır?

 

Birçok kişinin düşündüğünün aksine şerit takip sistemi basit bir çalışma prensibine sahiptir. Şerit takip sistemleri genel olarak dikiz aynaları veya öne cam içerisine yerleştirilen bir kamera yardımı ile şeritleri algılar. Sistemde yer alan kontrol ünitesine gelen veriler ile şeritlerin ve aracın şeritle oranla konumu hesaplanır.

Araç konum itibari ile hesaplanan şerit çizgilerinin dışına doğru hareket gerçekleştirir ise sistem alarm vererek kullanıcıyı direksiyondaki titreşim veya sesli uyarı sistemi vasıtası ile uyarmaya başlar. Bazı şerit takip sistemlerinde aracın uyarıya tepki vermemesi halinde direksiyon kontrolü sistem tarafından sağlanarak araç otomatik olarak şerit içerisinde hareket etmeye devam da ettirilmektedir. Bu tip sistemler daha gelişmiş olup günümüzdeki belirli seviyenin üzerindeki araçlarda standart halini almaktadır.

Sağa veya sola sinyal vererek şerit değiştirilmesi durumunda şerit takip sistemi durum içerisinde kendisini pasif duruma getirmektedir. Bazı sistemlerde de aracın hareketlerinin tamamen sürücünün bilinci ile gerçekleştirildiği algılanarak kendiliğinden pasif hale gelme durumu da mevcut.

Şerit takip sistemi sonradan takılır mı?

 

Uzun seyahatlerde ve yüksek hız sınırı olan otoyollarda oldukça kullanışlı ve aynı zamanda güvenlik sağlayıcı konumunda bulunan şerit takip sistemi birçok kullanıcının sonradan talep ettiği bir özellik olabilmektedir. Birçok araç kullanıcısı sonradan aracına şerit takip sisteminin nasıl takılacağı sorusuna yanıt arar.

Şerit takip sistemleri kimi yerlerde sonradan takılabilir olarak dile getirilse de sonradan eklenmesi bazı risklere yol açabilmektedir. Konunun uzmanı olan kişilerin tamamı sonradan yapılacak bu tarz bir eklemenin araca faydadan çok zarar getirebileceği fikrini öne sürer.

Sonradan takılacak takip sistemleri, aracın orijinal ekipmanları arasında yer almaması halinde daha büyük bir maliyet doğuracağı gibi araç aksamında ve araç-sistem uyumu kaynaklı sorunların sebebi de olabilmektedir. Bu sebeple araçlara sonradan şerit takip sistemi eklemesi yapılması önerilmemektedir.

Şerit takip sistemi ne zaman devreye girer?

 

Şerit takip sistemi için belirli bir standart olmayıp her marka ve araç modelinde farklı çalışma biçimleri ile karşılaşmak mümkündür. Bazı araç sistemlerinde tek şerit üzerinden sistem optimal şekilde çalışırken bazı sistemlerde de birden fazla şerit çizgisi olması halinde sistem çalışır hale gelir. Hız sınırı ise genel olarak 60 km/h bareminde tutulur. Bu hızın üstüne çıkılmadığı veya direksiyona dokunulmadığı sürece sistem devreye girmemektedir.

Çoğu kişinin sandığının aksine sürüş takip sistemleri araç sürüşü esnasında sürücünün dikkat dağınıklığına tolerasyon gösterilmesi adına çalışmaz. Yardımcı teknoloji olması sebebi ile sürücünün sürüş güvenliğini aksatmaması için uzun süre direksiyonu tutmaması halinde devre dışı kalabilirler. Bu sebeple bu sistemlerin bu niyetler ile kullanılması sonucunda, sürücü kendini bir kaza senaryosunun içine dahil edebilir.

Şerit takip sistemi nasıl kapatılır?

 

Kimi kullanıcılar yardımcı teknolojilerin getirdiği kısıtlamalar sebebi ile araç kullanımı konusunda daha az konfor alanı olacağını düşünmektedir. Şerit takip sistemleri aracın içinde bulunacağı tüm senaryolara göre tasarlandığı için standart ve kurallara uygun bir sürüş sırasında kullanıcının sürüş özgürlüğünü kısıtlamamaktadır. Sinyallerin kullanıldığı veya algılama biçimine göre kullanıcının sürüş biçimine göre her şerit değişimi sırasında aktif olmaz. Sistem sadece alışılagelmedik veya dikkatsiz geçişlerde harekete geçerek önce kullanıcı uyarmakta, ardından duruma göre araç kontrolünü sağlamaktadır.

Şerit takip sistemi hangi araçlarda var?

 

Sistem geçmişe oranla günümüzde oldukça yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bu sebeple sisteme sahip olan tüm arabaları sıralamak oldukça güç olacak, liste içerisinde yer almayıp yine de sisteme sahip olan birçok araç da gözden kaçacaktır.

 Bu sebeple bu bölümde başlıca şerit takip sistemine sahip olan araçlar listesi yer almaktadır. Bazı araçlar:

  • Ford Focus 2021
  • BMW 320i Sport Line 2022
  • Mercedes-Benz EQS 580 2022
  • Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2022
  • Volkswagen Golf 1.5 eTSI Style 2022
  • Citroen C3 1.2 PureTech 2022
  • Opel Corsa 1.2 Elegance 2022
  • Honda Civic 1.5 VTEC Eco 2022
  • Audi A6 Sedan 2022
  • Peugeot 508 1.5 BlueHDi 2022
  • Hyundai i20 1.6 T-GDI 2022
  • Volvo S90 2.0 D B5 2022
  • Renault ZOE
  • Fiat Egea 1.5 T4 Fire 2022


Genel olarak yeni araba ve elektrikli araçlarda bulunan sistem ile alakalı daha detaylı bir içerik aranıyor ise istenen araç marka modeli ile resmi site üzerinden veya araç bayisi üzerinden bilgi almak en doğrusu olacaktır.

Şerit takip sistemi fiyatları nedir?

 

Birçok araçlarda standart olarak şerit takip sistemi sunarken, kimi marka ve modellerde farklı araç paketleri içerisinde sistem sunulmaktadır. Sistem ayrı olarak teknik servislerde “değişim” amaçlı satılırken, uyumlu olmadığı modele entegre edilmesi amacı ile satılmamaktadır.

Piyasada bazı firmalar tarafından şerit takip sistemi adı altında ürünler sunulurken yetkili markalarda bu tip bir satış yapılmamaktadır. Haricen satılan sistemler, araçlara yönelik yaratabileceği güvenlik ve teknik sorunlar sebebi ile önerilmemektedirler.

Kullanılan araç için değişim veya araç içi yükseltme amacı ile fiyatları öğrenmek için yetkili servislerden bilgi alınabilmektedir. Kimi servislerde yedek parça olarak sistem bulunsa da kimi servislerde sadece araç paketi dahilinde şerit takip sistemi sunulmaktadır.

 

Yazar : Çetaş Dijital

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023