Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz
Otomobil sektörü gerek marka, gerek marka sahibi ülke bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahip durumda. Kullanıcıların birçoğu hangi otomobilin hangi ülkeye ait olduğunu merak etmekte. Bu içerikte de ünlü otomobil markaların hangi ülkelere ait olduğu detayları ile aktarılmaktadır.
Araba üretimi dünya üzerindeki birçok ülkede gerçekleşse de üretilen otomobilin marka hakları belli bir ülkeye aittir. Buna verilebilecek en yakın örnek; Türkiye özelinde de üretim yapan FIAT’tır. Fiat 131 modeli iç pazarda Murat 131 adı ile sunulsa da menşei olarak İtalyan bir arabaydı. Bu bağlamda diğer araç markalarının kökeni nedir?
Dünya genelinde fenomen haline gelen birçok arabada Amerikan izine rastlamak mümkün. 60’ların sonu ve 70’lerin başında çıkan “American Muscle” olarak anılan araçlar tüm dünyada hayranlık uyandırmaktaydı. Gerek Hollywood yapımlarında yer almaları, gerek ise kozmetik olarak eşi benzeri olmayan otomobil olmaları ile günümüzde dahi milyonlarca insan tarafından hala bu araçlar arzulanmakta demek yanlış olmaz. Bununla sınırlı kalmayan Amerika otomobil markaları SUV tipi güçlü araçları ile de hala güçlü model ve markaları bünyesinde bulunduruyor.
19. yüzyılın sonu ve 20. Yüzyılın başlarında Alman sanayisinin Avrupa’da dev konumuna gelmesi, İkinci Dünya savaşında bunun giderek yükselmesi ile beraber Alman otomobilleri tüm dünya genelinde talep edilir konuma ulaştı. Geçmişten bu yana modernite, kozmetik gibi alanlarda ilk akla gelen olmasa da üst teknoloji ve kaliteli işçilikte ilk akla gelen araçlar Alman kimliğine sahip markalara atfedilmekte. Spordan günlük kullanıma kadar birçok alanda kaliteli otomobillere sahip olan Alman markaları genel olarak orta ve üst segmentteki müşterilerde karşılık bulmakta.
Orta ölçekli araçlara baktığımızda Fransa menşeili araçları sıkça görmek mümkün. Dünya genelinde ekonomik ve orta segmente hitap eden araçlar ülkemizde de 35 yıldan bu yana tercih edilen, hatta Renault Toros gibi bayrak olmuş modellere de sahip. Bunun yanı sıra sürekli olarak hız rekorları ile anılmakta olan Bugatti de bir Fransız otomobil markası.
Asya’dan çıkan ürünlerin hepsinde üst düzey mühendislik görmek mümkün. Kore’den çıkan araçlarda sıklıkla karşılaşılan durum Japon araçlarla da karşılaşılan ekonomik sağlam yapı denilebilir. Uzun süredir araç piyasasında olan Hyundai, ülkemizde birçok modeli ile talep görmekte. 2000 yılında piyasaya sürülen “Yumurta Kasa Accent” araçlar dahi günümüzde on binlerce sürücünün gözdesi konumunda denilebilir. Bunun yanı sıra SUV araç denildiğinde akla gelen Kia ve yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan SsangYong da yine Kore topraklarından kullanıcılara sunulmuş markalar arasında.
İngiltere, araç üretim açısında tüm dünyaya hitap eden markalara sahip. Diğer ülkelerin markalarına nazaran en büyük farkı ise üst segment araç markaları ile öne çıkması. Alman, Fransız veya Japon araç markaları gibi ekonomik araçlardan ziyade lüks ve performans odaklı araçları dünyanın beğenisine sunmakta. Bunlar arasında iş adamlarının vazgeçilmezi olan Roll-Royce, SUV denildiğinde direkt Range Rover serisi ile akla gelen Land Rover gibi markaları bünyesinde barındırmakta. Bunların yanı sıra aşağıdaki listede göreceğiniz üzere üst segment bilinen birçok araba bu topraklardan çıkmış araçlar.
Spor, ekonomik, modern birçok bilinen araba modelinin üstünde bir İtalyan araba markası görmek mümkün. Spor arabada Amerikan arabaları sonrasında bayrağı devralan ve Avrupa’daki spor araba merkezi olan İtalya günümüzde hala bu durumu sürdürmektedir.
Fiyat performans, sağlamlık ve kalite mi aranıyor o zaman ilk adres Japon araçlar demek yanlış olmaz. Amerika’da yakıt tasarrufu denildiğinde akla ilk gelen Japon araçları, Avrupa’da da aynı kimlikle müşteri bulmakta. Sunmuş oldukları görece doğa dostu, düşük yakıt tüketimli ve daha ucuz tamir maliyetli araçlar ile cazibe merkezi durumundalar. Japonya’nın otomobil markalarının sadece otomobil alanında görmemiz de sundukları inovatif kimliğin bir projeksiyonu diyebiliriz.
Yazar : Çetaş Dijital