Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz
Trafikte başımıza gelebilecek birçok aksilikten dolayı arabamız çekici ile beraber götürülmek zorunda kalabilir. Bu gibi durumlarda herkesin bildiği üzere çekici ücretleri gerçekten yüksektir. Kişiler zorunda kalmadıkça veya zorunda bırakılmadıkça çekici kullanmaktan imtina ederler. Bu sebeple birçok kişinin merak ettiği soru da çekici ücretini sigorta karşılar mı sorusudur.
Ortaya çıkacak yüksek bedellerin kaza sebepli çekici kullanımı gibi durumlarda karşılanıp karşılanmayacağı sürücüler tarafından merak edilmekte. Araç mevcut durumu ile hareket edemiyor ise trafikten alınıp daha güvenli bir alana götürülmesi için çekici kullanımı zorunlu hale geliyor. Bu gibi durumlarda da kişiler sigorta firmalarına telefon açıp bu çekici kullanımındaki faturanın sigorta firması tarafından karşılanıp karşılanmadığına dair bilgi talep ediyor. Bu içeriğimizde tüm bunlara yanıt verirken çekici ücretlerine dair usullere de detaylarına değineceğiz.
Çekiciyle beraber arabanın trafikten alınıp uygun bir alana veya tamirhaneye götürülmesi durumunda çekici ücretini kimin ödemesi gerektiği merak edilir. Bu noktada çekici için ödenen bedelin fatura olarak temin edilmesi gerekir. Temin edilen fatura hasar hesabına dahil edilir. Bu noktada en dikkat edilmesi gereken nokta çekici için hizmetin bedelinin ödenmesinin ardından fatura alınmasıdır. Kişi eğer fatura almazsa ve ortada bir fatura bulunmazsa kusurlu olan karşı taraftan çekici ücretini talep edemez.
Aynı durum sigorta için de geçerlidir. Kimi kasko hizmetlerinde çekici ücretleri de kasko kapsamında değerlendirilebilmektedir. Bu bedelin kasko hizmetini sağlayan sigorta firması tarafından ödenebilmesi için faturaya ihtiyaç duyulur. Tıpkı kusurlu kişiden temin edilecek ücretler gibi hasar hesabına dahil edilen bu ücret de sigorta firmasından talep edilebilir. Bu noktada ayrıştırıcı unsur mevcut kasko hizmetinizin içinde çekici ücretinin dahil olup olmamasıdır. Bunu kasko sözleşmenizi den veya kasko hizmeti aldığınız sigorta firmasının müşteri hizmetleri yetkilisinden öğrenebilirsiniz.
Yukarıda kaskoda da dahil değindiğimiz üzere çekici ücretinin sigorta tarafından karşılanabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunların en başında ödenen çekici bedelinin faturasının temin edilmesi gelmektedir. Kişi çekici ücretini ödedikten sonra ödediği bedelin faturasıyla beraber sigorta firmasından bedeli talep edebilmektedir. Bu noktada değişken unsur olarak karşımıza çıkacak şey mevcut sigorta hizmetinizin çekici ücretini kapsayıp kapsamadığıdır.
Günümüzde birçok sigorta firması yol yardımı ve çekici desteği adı altında bu hizmetleri ücretsiz olarak kendi yetkili servisleri ve anlaşmalı çekicileri ile beraber sunmaktadır. Bu gibi bir hizmetten faydalandıysanız oluşan kaza, arıza gibi durumlarda sadece ve sadece sigortanızın sunduğu çekici hizmetini kullanabilirsiniz. Aksi takdirde farklı firmalardan veya kişilerden alacağınız çekici hizmetleri için faturanız olsa dahi size sunulan özel sigorta ürünü sebebiyle çekici bedelini talep edemeyebilirsiniz. Bu durum için de yine en net bilgiyi sözleşmenizden veya sigorta firmanızın müşteri hizmetlerinden alabilirsiniz.
Çekici ücretlerine sigorta veya kasko firmanız tarafından karşılanabilmesi adına sunulan şartlar kişiye özgüdür. Kişinin sigorta firması ile kendi arasında yaptığı sözleşmeye bağlı olarak durumların kapsam ve şartları değişebilir. Bu noktada bağlayıcı unsur taraflar arasında yapılan sigorta ürün sözleşmesinin içerisindeki kapsamlardır.
Günün sonunda bilmek gerekir ki sigorta bir üründür ve sunulan fayda ve imkanlar sözleşme içerisinde yer almaktadır. Bunun dışında kalan herhangi bir şeyi sigorta firmalarından talep etmek ilk aşamada pek mümkün değildir. Fakat ortada sigorta firmasını da ilgilendiren bir mağduriyet bulunuyorsa firmadan bu bedel önce dilekçe daha sonra da mahkeme yoluyla talep edilebilir.
Belli başlı çekici ücretinin karşılandığı durumlar şunlardır:
Bunların dışında da birçok durum mevcut olsa da kimisi yaygın kimisi yaygın değildir. Fakat başlıca bedelin karşılandığı durumlar yukarıda yer almaktadır.
Daha önceki kısımlarda da belirtmiş olduğunuz gibi sigorta firmasının çekici ücretini karşılaması için belli başlı prosedürlerin yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Bunun temelinde yatan kısım tarafınıza sağlanacak olan hizmetin tipidir. Eğer tarafınıza yol yardım ve çekici hizmete verildiyse sigorta firmanız tarafından gönderilen çekici servisi faturayı tarafınıza değil sigorta firmasına kesecek tarafınızdan bir ücret talep etmeyecektir. Eğer çekici hizmeti bu paketin dışında fakat sözleşmede karşılanacağı ifade edilmiş durumda ise çekicinin ücreti ödense dahi faturanın alınması gerekmektedir. Böylece daha sonrası için sigorta firmasından alınacak hasar bedeline ek olarak bu fatura ile beraber çekici ücreti de alınabilir.
Eğer sigorta firmanız tarafından sağlanan kasko veyahut da sigorta hizmetiniz çekici ücretlerini kapsayan bir ürün değilse ek olarak çekici hizmeti için ayrı bir sigorta veyahut da paket almanız gerekebilmektedir. Bazı sigorta firmaları sigortalarının içinde tüm özelliklere barındırmayız paket adı altında bunları sunmaktadır. Bunlar arasında en öne çıkanı ise yol yardım ve çekici paketidir. Neredeyse bütün sigorta firmaları bu 2 hizmeti bir paket olarak adlandırılmakta, kimileri ayrı ayrı kimileri de paket dahilinde araç sürücülerine sunmaktadır.
Sigorta bedeli hesaplama sürecinde arabanıza dair mevcut hasarların üzerine fatura ettiğiniz çekici hizmeti de dahil edilerek tarafınıza bir ödeme yapılmaktadır. Firmadan firmaya değişse de çekici ücreti anında değil, kaza sonrası gerekli işlemlerin yapılmasından sonraki ödeme aşamasında yapılmaktadır. Bu sebeple anında çekici ücretinizin karşılanacağını düşünerek hareket etmemek tarafınız için en doğru hareket olacaktır. Bilmelisiniz ki ilk aşamada yüksek olasılıkla çekici ücreti tarafınızca ödenecektir.
Yazar : Çetaş