Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Yakıt Filtresi Hakkında

Eklenme Tarihi:
01 Ocak 2024
Yakıt Filtresi Hakkında

Günümüzdeki araçların bir çoğu hassas mekanikleri ile donatılmış sistemlerdir. Araçların yakıtlarla beraber arıza yaşanmaması için geliştirilen yakıt filtresi önemli bir parçadır. Bu içerikte yakıt filtresi nedir, ne işe yarar, ne zaman değiştirilmelidir ve yakıt tüketimine etkisi nedir gibi çeşitli soruların cevaplarını tüm detaylarıyla beraber vermekteyiz. 

Yakıt Filtresi Nedir? 

Yakıt filtresi, başlı başına motor tarafından tüketilecek olan yakıtın içerisinde olabilecek katı parçacıkların süzülerek iletilmesinde görev alan bir parçadır. Depo kısmından motora giden yakıt yolu üzerinde ya da direkt deponun içerisinde bulunur. İçten yanmalı prensiple çalışan motora sahip araçların neredeyse hepsinde yakıt filtresi bulunmaktadır. Yakıt filtresinin olmadığı bir durumda araç motorunun gelen yakıt pislikleri ile beraber kısa sürede arızalanabileceği düşünülebilir. 

Yakıt Filtresi Ne İşe Yarar? 

Yukarıda da belirtildiği gibi yakın filtresi at üzerinde yakıtının içerisindeki yabancı cisimleri filtreleyen bir parçadır. Enjeksiyon sisteminin tıkanıp motorun çalışmasında problem olmaması adına oldukça kritiktir. Enjeksiyonlu otomobillerde bulunan ikinci pompanın basıncını arttırması halinde filtrelenmiş bir parçacığın sisteme dahil olması motoru kullanılmaz hale getirebilecek kadar büyük bir sorunu doğurabilmektedir. Bu sebeple yakıt filtresinin sorunsuz şekilde çalışıyor olması ve düzenli olarak temiz tutulması gerekmektedir. 

Rutin bakımlarının yapıldığı temiz tutulduğu durumlarda yakın filtresi aynı zamanda biz yakıt tasarruf aracı olarak da değerlendirilebilir. Temiz ve sağlıklı bir yakıt filtresi partiküllerin büyük çoğunluğunu engelleyeceği gibi motor sağlığını da koruyacaktır. Bunun yanı sıra araç daha performanslı çalışacak, göstermesi gereken performansı en ideal değerlerle gösterecektir. 

Yakıt Filtresi Ne Zaman Değiştirilmelidir? 

Öncelik olarak şunu söylemek gerekir ki yakıt filtresi periyodik bakımlarında sürekli olarak kontrol edilmesi gereken parçalardan biri. Bunun dışında her 30.000 ile 40.000 km rol almanın ardından yakıt filtresinin değiştirilmesi oldukça faydalı olacaktır. Eğer bu kilometre sayılarına ulaşılamıyor olsa 2 yıldır bir değişim faydalı olacaktır da diyebiliriz. Aracın rutin bakımlarını sürekli olarak yaptıran kişiler zaten gittikleri yetkili servis üzerinde yakıt filtrelerinin güncel durumu hakkında bilgi alarak ilgili değişimin zamanı geldiğinde onlar tarafından bilgilendirilecektir. 

Yakıt filtresi sorunlu olduğu durumlarda gerekli bakım ve onarımların yapılmaması durumunda çok ciddi sonuçlarla karşılaşılabilmektedir. Bu sebeple değişim ve bakım işlemlerinin aksatılmaması hayati önem taşır. 

Yakıt Filtresi Değişmezse Ne Olur? 

Yakıt filtresi değişmez ise direkt olarak yakıttaki küçük parçaların süzülmeyeceğini kabul etmek gerekir. Bu parçalar çözülmediği için yukarıda da kısaca bahsettiğimiz gibi enjeksiyon sistemine dahil olarak tıkanmaya sebep olur. Bu tıkanma sebebiyle ateşleme yapılmayacağı gibi aracın performansında fark edilir şekilde düşüş gözlenir. Bu düşüşün ardından araç aynı performansı sağlayabilmek için daha fazla efor sarf ederek daha fazla yakıt tüketimine başlar. Motorda sorun oluşmadığı senaryolarda en basitinden enjeksiyon sisteminin değişmesi gerekebilir. Bu ise filtrenin çalışmadığı durumlardaki en pozitif senaryodur 

Bunun yanı sıra sadece yakıtta değil yakıt tankı içerisinde de istenmeyen oluşumlar yakıtın içerisine karışabilir. Bilindiği üzere yakıt tankları kimi zaman paslanan bilir materyallerden imal edilmektedir. Paslanma sonucu pas partikülleri direkt olarak yakıtın işine karıştığı için filtrele vermemesi halinde enjeksiyon sistemine gidecektir. Eğer yakıt filtresi sağlam durumda ise ilgili partikülleri süzerek sisteme dahil olmalarını engelleyebilir ve performans düşüklüğü, arıza gibi sorunların önüne geçebilir. Bu paslanmanın bir sebebi de yakınlardaki kimi zaman konulan sular olabilir. Sular zamanla buharlaşarak korozyona diğer bir adıyla metalin paslanması ana sebep olabilir. Yine bu durumda paslar yakıt filtresiyle süzülebilir ve sistem korunabilir. 

En kötü senaryo ise kötü durumdaki bir filtrenin aracın yanmasına sebep olmasıdır. Oldukça aşırı gelen bu durum kimi zaman gerçekleşebilmektedir. Filtredeki sızıntı sonucunda egzoz sistemine yakın olan yakıt buradaki sisteme sızarak bir şekilde yanma faaliyetine girer ve yangına sebep olabilir. Bilindiği gibi araç yakıtları kolay şekilde yanma davranışı gösterir. Bu gibi bir durumla sadece basit durumlar sıyrılmak mucize olur. 

Yakıt Filtresi İle Mazot Filtresi Aynı Şey Mi? 

İşlevsel olarak yakıt filtresiyle mazot filtresi aynı şey gibi dursa da isimlendirme olarak aslında biraz farklıdırlar. Benzinli araçlarda sistemde yer alan filtreye yakıt filtresi denilirken, dizel yakıt kullanan araçlarda mazot filtresi olarak adlandırılmaktadır. Fakat işlevselliği ve gördüğü görev neredeyse birebir aynıdır. Aynı şekilde dizel yakıtın içindeki istenmeyen partiküller mazot filtresiyle eğlenerek enjeksiyon sistemine daha temiz bir yakıtın iletilmesi hedeflenir. 

Yakıt Filtresi Her Araçta Bulunur Mu? 

Elektrikli araçları denklem dışında bırakırsak aşağı yukarı tüm araçlarda yakın filtresi bulunmaktadır. İçten yanmalı motorlar yakıt dışında herhangi bir şehirde çalışamayacağı gibi bu motorla giden yakıtların da belirli bir filtreden süzülerek gelmesi gerekir. Bu sebeple tüm araç sistemlerinde yakıt filtresi veya mazot filtresi bulunur.  

Yakıt Filtresi Yakıt Tüketimini Nasıl Etkiler? 

Yakıt filtresi temiz ve bakımlı şekilde tutulması halinde aracın yakıt tüketimindeki bir ekstra tüketimin önüne geçer. Fakat kondisyonu kötü durumda olan, temizlik veya değişim ihtiyacı olan yakıt filtreleri yakıt tüketimini olumsuz etkilemektedir. Yukarıda da kısaca değindiğimiz üzere araç yakıt filtresinden gelen kirli yakıt sebebiyle sistem içerisindeki tıkanıklıklar dan dolayı düşük performans sergiler. Sensörler ve yapı sebebiyle çıkması gereken performansa ulaşmak adına normalde harcayacağından daha fazla yakıt harcamak zorunda kalır. Bu da direkt olarak yakıt tüketim oranını artırır. Misal olarak aynı model bir aracı baz alırsak yakıt filtresi sağlam olan bir araç şehir içinde 100 kilometrede 6 lt tüketirken, yakıt filtresinde sorun olan bir araç 100 kilometrede 13 lt yakıt tüketilebilmektedir. Bu oranlar tahmini ve durumun anlaşılması için verilmiş filtrenin kondisyon durumuna göre artıp azalabilir.  

 

 

 

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023